Mød iværksætteren: Kerim Arikan, Employ

6. februar 2023I 2022 investerede vi i startupvirksomheden Employ, der udvikler all-in-one restaurant-løsninger. Iværksætteren i spidsen for Employ er Kerim Arikan, der fra basen i Randers har bygget platformen, der gør livet nemmere for restauratøren ved at samle alle IT-løsninger, som eks. kassesystemer og terminaler, i samme system.

Vi har mødt hovedpersonen til en snak om iværksætterlivet, hvad der motiverer ham, og hvilke svære beslutninger han har truffet undervejs på sin rejse med Employ.

Hvad er det bedste ved at være iværksætter?

- At man har frihed til at arbejde så længe man vil. Spøg til side, det bedste ved at være iværksætter er, at man kan sætte liv til de idéer, man selv synes er spændende, og som man forhåbentlig kan tjene en mønt eller to på.

- Noget af det bedste, jeg har lært ved at være iværksætter, er disciplin og vedholdenhed. Det er egenskaber, som jeg typisk ikke ser omkring mig, og som jeg prøver at efterleve hver dag.

Hvad motiverer dig?

- Jeg har altid syntes, at det er et svært spørgsmål at svare på, for jeg vågner egentlig bare om morgenen og tænker, at min livsstil er noget af det fedeste - altså når det går godt.

- Når det går skidt, synes jeg ikke, at det er motivationen til at forsætte, der driver mig eller forretningen. Det er typisk min disciplin og vedholdenhed, der holder hjulene igang.

- En stor motivationsfaktor er, når mine kunder efterspørger en løsning eller har en problemstilling, og jeg kan gøre en forskel for deres dagligdag. Der er ikke noget bedre end at kunne ringe ud til en kunde og sige “hey, forresten, vi har fikset og udviklet det og det”.

Hvordan kommer du på nye idéer?

- Jeg kommer sjældent på nye idéer ene mand. De bedste idéer kommer, når jeg taler med andre mennesker, eller når jeg spotter et behov i markedet (typisk i dialog med mine kunder). Jeg ligger ikke på sofaen og “puff”, så kommer der en idé. De kommer typisk i takt med at jeg taler med mennesker, som har et problem, de gerne vil have løst.

Den sværeste beslutning du har truffet?

- Der har været mange, men den sværeste har været, da vi skulle beslutte, om vi ville køre videre med vores gamle platform, eller om vi skulle udskifte den med vores nuværende all-in-one platform.

- Set i bakspejlet var det den rigtige beslutning, selvom den ikke var nem. Vi havde brugt tre år på at udvikle en platform, som næsten lige var blevet færdig. Vi kunne dog se, at markedet ændrede sig (under coronakrisen) og at vores eksistensgrundlag var ved at være tyndt. Så vi stod mellem at være hårdnakkede og forsætte eller bygge en ny. Vi byggede heldigvis en ny, og nu står vi her i dag.

Hvad er dit bedste råd til fremtidens iværksættere?

- Hvis du overvejer, om du skal gå den selvstændige vej, så hav nogle penge stående til opstarten og drøft din idé med dem i dit netværk, som er ærlige over for dig. Træn dig selv til at have disciplin og kunne slå koldt vand i blodet, når det brænder på.

Læs mere om Employ

Hold dig opdateret - Tilmeld nyhedsbrev